Mange som er på rask vei inn i en studenttilværelse har hatt lite tid til å finne ut av hva de ønsker å gjøre i livet, hva de er gode til, og hva de skal bli. Dette er ofte et stort spørsmål, som det er vanskelig å få svar på før man har prøvd seg frem.

Dårlig f15981-a-student-on-a-laptop-pvorberedelse fra videregående

Selv om videregående skole egentlig skal være et stadium som forbereder eleven på at han om få år skal bli student eller arbeidstaker, så er det ikke alltid norsk VGS lever opp til denne oppgaven. På universitetet og i arbeidslivet kreves det nemlig en høy grad av selvstendighet og evne til selvorganisering. Det har de færreste elever når de kommer ut med sitt vitnemål som kvalifiserer dem til en høyere utdanning.

«Jeg skjønner ingenting!»

Om du nå befinner deg i denne situasjonen, og kjenner deg igjen i beskrivelsen ovenfor, så er det viktig å ikke få panikk. Det er nemlig ingen som er best i alt med én gang. Det er viktig å være tålmodig med seg selv, så vel som med omgivelsene, mens man forsøker å tilpasse seg denne nye tilstanden av relativ frihet og relativt kaos.

Et godt tips om hva mange universiteter gjør feil

Mange moderne universiteter tilbyr ferdig sammensatte studier, og umyndiggjør i noen grad mange norske studenter. De tilbyr et planlagt løp over tre eller fem år, og forlenger med dette egentlig bare skolegangen. Universitetet skal egentlig handle om at du tar egne valg. Ta derfor en vurdering på om en slik ferdig sammensatt «pakkeløsning» er det riktige for deg. Du kan for eksempel heller melde deg opp som student til en egenkomponert grad. Slik kan du fylle på selv.

Husk likevel å velge Exphil., Exfac og vitenskaplig metode. Dette er nemlig fag som kan integreres i alle andre retninger etterpå. Bruk så det første halve året på å bli kjent med omgivelsene, slik at du for neste semester kan ta et opplyst valg.